Click here to see the feed of all the projects
Als we kijken naar een film hebben we niet het idee te kijken naar bewegend beeld, maar bevinden wij ons even in een virtuele wereld. Architectuur vormt juist afstand door het contrast tussen de onbeweeglijkheid van architectuur tegenover ons beweeglijke leven. Architecten en ruimtelijke vormgevers kunnen daarom ontzettend veel leren van film.
In het afstudeerproject van Mariska de Leeuw zijn er montagetechnieken vertaald in ruimtelijke ontwerpen zoals deze stoel. Deze stoel is vanuit de montagetechniek ‘dissolve’ ontworpen. Voor de film betekent dit dat er een filmbeeld langzaam verdwijnt in het volgende filmbeeld doordat het vorige filmbeeld steeds transparanter wordt. In de stoel is dit vertaald doordat de schaduw van de stoel sterker wordt zodra er zonlicht op schijnt. Zodra het zonlicht verdwijnt is de stoel meer zichtbaar dan de schaduw ervan.
Dit meubel is te zien op de Finals van 5 t/m 16 juli 2017 in de Grote Kerk te Zwolle.
Op deze locatie is mooi te zien hoe de omgeving wordt opgenomen in het ontwerp door het materiaalgebruik waardoor het ontwerp en de omgeving samensmelten.
Met dit ontwerp wordt duidelijk dat ontwerpers elementen uit de film kunnen halen om als middel in te zetten om mee te ontwerpen. Op deze manier sluit architectuur beter aan op de steeds virtueler wordende wereld.